torstai 15. marraskuuta 2012

1. ja 2. raskauden erot.

Tässäpä listaan joitakin huomioimiani eroja kahden raskausaikani ajalta.
(Ja tietenkään niitä ei voi verrata keskenään, mutta mielenkiinnosta tein tämän kuitenkin. On niitä paljon "turhempiakin" juttuja joihin aikaansa kuluttaa...)

Nro 1.=> Kerttu ja Nro 2.=> tämä "Lanttu-nauriimme" jonka LA lähenee koko ajan.

Aamupahoinvointi:


Nro 1: Sitä oli ja riitti lähemmäksi rv 20 saakka, ellei jopa ylikin sen. Kerran aamupäivään jouduin antamaan ylen. Useimmiten se tapahtui aina juuri saatuani nielaistuksi viimeisen palan esim. ruisleipää-> sitten olikin kiirus juosten wc:n ja matkalla sitä ällötystä oli jo noussut suuhun saakka vaikka matka ei ollutkaan pitkä.
Koin itseni kovin `sairaaksi` alkuodotuksessa, sekä olin erittäin väsynyt.
Muistan kuinka istuin piharappusillamme kesä helteellä ja tuntui että minä olen kuoleman sairas...ennen kuin sain varmistuksen asiaan että olen raskaana.

Nro.2: Aamupahoinvointia oli mielestäni varsin vähän. Se taisi loppua jo rv 10 mennessä.

Ruokahalu & mieliteot:


Nro.1: =>Kyllä se ei mielestäni kadonnut mihinkään, oli vaan hieman syötävä aina itseään ja olojaan `kuulostellen`, että tarvittaessa ehdit juosta wc:n.
Jotakin viitteitä alkavasta raskaudesta alkoi antaa ne mieliteot; yks`kaks minun alkoi tehdä mieli aamuisin mieheni itsellensä ostamaa apelsiinitäysmehua. Kerran taisin juoda kokonaiset ½ purkkia himoissani sitä, sillä tuntui etten voi saada siitä kyllikseni.
Toinen mielitekojeni kohde, oli cola-juoma sekä pepperoni pitsa.
Olin valmis vaikka antamaan toisen käteni siitä, että saisin pepperonipitsan (runsaan juuston kera tietenkin) sekä juomaksi colaa, millä huuhtoa se alas...Myös pienimuotoinen porkkanahimo minulla kävi tuossa odotuksessani ja popsin popsin porkkanaa, muutenkin kuin vahvistaakseni hampaita :)
Kykenin juomaan kahvia koko odotusajan, ei tehnyt pahaa. En tosin juonut sitä samassa mittakaavassa kuin odottamattomassa tilassani. Teetä join iltaisin ja aika ajoin etenkin raskauden alussa join jotenkin mieluummin teetä kuin kahvia.


Nro.2=>  Ei kadonnut tai vähentynyt mielestäni koko aikana. (Ei lasketa nyt niitä ellotuksellisia aamuja, jolloin oli tunne, että annanko ylen vai en...mutta pääasiassa kaikki maistui. Mikään tuoksu tai maku ei saanut minua nytkään voimaan pahoin.
Edelleen alkuraskaudessa appelsiinitäysmehu teki sen "come backin" minun ravintooni. :)
Samoin ajan kanssa porkkanat, joita mussutin eräskin ilta, miltei kokonaisen 2kg pussin...
Colastakaan en alkanut voida pahoin, päinvastoin, otin mielihyvin vastaan ja etenkin jos seurana oli pepperonipitsaa.... ;)
Myös tätä nro.2:sta odottaessa koin teen juonti vaiheen. Sekin taisi ajoittua siihen aika alkuraskauteen vaikka minua ei kahvi mitenkään etonut maulta tai tuoksultakaan.
Oli miltei sama, mitä teetä se oli, kunhan sitä sai ja kaveriksi ruisleipää juuston kera...mnom mnom...tai voileipäkeksejä hunajan kera... :P

Liikkuminen:

Nro.1=> Esikoisemme kasvoi varsin pienikokoisena, joten se ei suoranaisesti aiheuttanut vaikeuksia liikkumiseeni ennen kuin aivan loppuraskaudessani.
Kuljin tuolloin töissä kävellen n.2km päässä kotoamme ja joskus työmatkoilla oli hidastettava kävelytahtia kun alkoi tuntua sellaista pientä `pistävää`kipua munasarjan paikkeilla. Se kuitenkin lakkasi kun pysähdyin hetkeksi tai edes hidastin tahtia (joka ei päätä huimannut muutenkaan vauhdillisesti...)
Lonkat ja nivuset olivat tottakai herkillä ja hellinä loppuvaiheessa, mutta muuten muistelen, että se esikoisemme odotus aika ei ollut kovin rasittava, vai kultaako aika jo reilun 2½v takaiset muistot sitten vääristäen.. :D

Nro 2. => Tätä odottaessani alkoi ensimmäiset tuntemukset nivusissa ja alaselässä tuntua rv 33 tietämillä. Olin tuolloin koulussa ja muistan hyvin, kuinka viimeiset 2vk ennen lomalle jääntiäni oli paikoin hankalaa. (hidasta ja jouduin jonkun kerran hieman huokailemaankin noustessani esim. ylös istumasta jne.)
Siitä alkaen on paikat hieman paukkuneet ja natisseet tänne saakka.
Nyt ollessani rv 39+0 on aamuisin sängystä ylös pääseminen oma taiteenlajinsa. Jalat on ensin siirreltävä oikeaan asentoon ja sitten parhaillaan istuttava hetki sängynreunalla ennen kuin siitä voi heijata ponkaisemaan itsensä ylös. Seistessäänkin on oltava hetki sitten paikallaan jotta keho tottuu uuteen asentoon yön jäljiltä. Ensi askeleet tuntuvat varsin kivuliailta. (nivusissani)
Saattoi tätä olla jo nro 1.:kin odotuksessa, en vain muista niin hyvin...

Iho:
Nro 1.=> Pientä näppyisyyttä kasvoissa alkuraskaudessa. (Jokseenkin aknemaisiakin `pahkoja` taisi ilmestyä...Nro 2.=> Mielestäni iho on ollut varsin hyvä koko raskauden ajan. Olen miettinyt että nyt jos koskaan olisi hyvä tilaisuus käydä jossakin valokuvassakin, kun ei ole näppyjä joita peitellä.Taitaa kuitenkin jäädä kuvat ottamatta... :D


Tässäpä joitakin tekemiäni huomioita, toki kysyäkin saa. Pyrin vastaamaan kyllä. :)



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti